czwartek, 1 sierpnia 2013
Rogaliki ;D
Hej! Mamy dziś dla Was przepis na przepyszne rogaliki. Są idealne na śniadanie, kolację czy poczęstunek!
Składniki na rozczyn:
- 1/2 litra mleka (podgrzać)
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 8 dkg drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
Wykonanie rozczynu:
Składniki dobrze wymieszać łyżką.
GDY PODROŚNIE DODAĆ:
- 3/4 szklanki oleju
- 1 kg mąki
- 3 żółtka
- 1 jajko całe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystko należy zarobić. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty według uznania (mały trójkącik, to mały rogalik). W środek trójkąta nałożyć 1 łyżeczkę marmolady (najlepiej twardej, wieloowocowej) i zawinąć oraz ukształtować. Rogaliki piec w nagrzanym piekarniku w 160- 170 st. C., około 25 min.
Dodatkowo:
Upieczone rogaliki można zamoczyć w roztrzepanym białku i cukrze.
Bon appetit!! ;)
K.S.&P.S.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz