Tak wpadłyśmy na pomysł przygotowania tego pysznego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru pudru
- 4 jaja
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczane
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g śmietany
- 200 g półtłustego białego sera
- 3 łyżki żelatyny
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g świeżych malin
- 8 łyżek cukru
- kubek śmietany 30%
- 1 op. śnieżki
- maliny
Ciasto
- Na początku należy upiec ciasto. Białka z solą ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksując.
- Nadal miksujemy, dodajemy po jednym żółtku.
- Przesianą mąkę i proszek wsypujemy i delikatnie mieszamy.
- Gdy składniki połączą się w jednolitą masę ciasto wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę.
- Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180°C.
- Po wystygnięcia ciasto przekrawamy na dwa krążki.
- Ser należy zmielić trzy razy. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w pięciu łyżkach wody.
- Maliny myjemy, miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Składniki na masę miksujemy. Na końcu dodajemy żelatynę.
- Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na dolny krążek ( ciasto nadal musi być w tortownicy ), rozprowadzamy równomiernie i przykładamy drugim krążkiem.
- Wstawiamy do lodówki na najlepiej całą noc.
- Śmietanę ubijać na najniższych obrotach. Dodać śnieżkę i ubijać na trochę wyższych obrotach.
- Wylać bitą śmietanę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
- Udekorować świeżymy malinami.
SMACZNEGO!!
K.S. & P.S.
1 komentarz:
oooo ubóstwiam ciasta z owocami!!!;)
Prześlij komentarz