czwartek, 22 sierpnia 2013

Ciasto serowo-malinowe

Zainspirowane latem postanowiłyśmy zrobić coś z owoców które mamy w ogródku.
Tak wpadłyśmy na pomysł przygotowania tego pysznego ciasta.


Składniki:
Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczane
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa:
  • 250 g śmietany
  • 200 g półtłustego białego sera 
  • 3 łyżki żelatyny
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g świeżych malin
  • 8 łyżek cukru
Dekoracja:
  • kubek śmietany 30% 
  • 1 op. śnieżki
  • maliny 
Wykonanie:
       Ciasto
  1. Na początku należy upiec ciasto. Białka z solą ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, cały czas miksując.
  2. Nadal miksujemy, dodajemy po jednym żółtku.
  3. Przesianą mąkę i proszek wsypujemy i delikatnie mieszamy.
  4. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę ciasto wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę.
  5. Ciasto piec 45 minut w temperaturze 180°C.
  6. Po wystygnięcia ciasto przekrawamy na dwa krążki.
    Masa
  1. Ser należy zmielić trzy razy. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej w pięciu łyżkach wody.
  2. Maliny myjemy, miksujemy i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Składniki na masę miksujemy. Na końcu dodajemy żelatynę.
  4. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na dolny krążek ( ciasto nadal musi być w tortownicy ), rozprowadzamy równomiernie i przykładamy drugim krążkiem.
  5. Wstawiamy do lodówki na najlepiej całą noc.
    Dekoracja
  1. Śmietanę ubijać na najniższych obrotach. Dodać śnieżkę i ubijać na trochę wyższych obrotach.
  2. Wylać bitą śmietanę na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzić.
  3. Udekorować świeżymy malinami.
SMACZNEGO!!

                                                                                                   K.S. &  P.S.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

oooo ubóstwiam ciasta z owocami!!!;)