Przepisy podstawowe

                                Placek kruchy I

Składniki:
- 60 dag mąki
- 30 dag margaryny
- 15-20 dag cukru kryształu
- 4-5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku pieczenia
- 1/2 łyżeczki amoniaku
- 2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać make. Zmieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Dodać margarine I posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do mąki. Na końcu dodać śmietanę i całość lekko zarobić. Ciasto wyłożyć równo na formę do pieczenia. Piec w temp. 200-220 st. C przez 20 min.


                                  Placek kruchy II

Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 20 dag margaryny
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mąki. Dokładnie zmieszać składniki. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Wyłożyć równo na formę do pieczenia. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 20-30 min.

                                  Biszkopt jasny

Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.


                               Biszkopt ciemny

Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i całość lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. C ok. 30-40 min.

                                                Biszkopt orzechowy
Składniki:
- 5 jaj
- 15 dag zmielonych orzechów
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić, dodając po 1 łyżce cukru. Dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać orzechy ciągle mieszając. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, mieszając. Wylać formę do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 min.

                                                        Polewa ciemna
Składniki:


- 25 dkg margaryny
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao

Wykonanie:
Składniki włożyć do garnka. Postawić na wolnym ogniu, dobrze wymieszać i pogrzać do zagotowania.

                                                    Polewa biała
Składniki:
- sok z 1 cytryny
- 30 dag cukru pudru

Wykonanie:
Cukier wymieszać z sokiem z cytryny, tak aby powstała gęsta masa. Ucierać 10-15 min., aż będzie lśniąca. Jeżeli jest zbyt gęsta, dodać więcej souk z cytryny.


                                                Lukier z białek
Składniki:
- 2 białka
- 20 dag cukru pudru
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Wykonanie:
Białka z cukrem utrzeć na pulchną masę, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
W ten sposób można robić także kolorowy, dodając, np. kakao lub syrop z malin.

Brak komentarzy: