które możecie zrobić z owocami jakie akurat macie w lodówce.
Do tego ciasta wykorzystałyśmy śliwki. |
- kostka margaryny
- 1.5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 całe jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3.5 szklanki mąki krupczatki
- ok 1.4 kg śliwek
- Margarynę i cukier utrzeć mikserem.
- Dodać żółtka i całe jaja, dalej ucierać.
- Następnie dosypać proszek do pieczenia mąkę krupczatkę.
- Ciasto zarobić ręką.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozlepić większą część ciasta.
- Owoce poprzekrawać na połowy, wyciągnąć pestki i równomiernie rozłożyć na cieście.
- Pozostałe ciasto rozlepić na wierzch.
- Piec w 180°C ok 50 minut.
- Po upieczeniu ciasto potrzepać cukrem pudrem.
K.S. & P.S.
2 komentarze:
Pyszny!
Takie pyszności.... Jutro odpalam piekarnik :) Będzie się działo !! :)
Prześlij komentarz