Kinia i Pati radzą

1. Mąkę do ciasta zawsze należy starannie przesiewać.

2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dajemy pozostałe składniki.

3. Foremki należy zawsze smarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Przed użyciem jajek należy je umyć.

5. Do przygotowania biszkoptu należy użyć świeżych jaj wcześniej schłodzonych w lodówce.

6. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwile w wyłączonym piekarniku.

7. Ciasto kokosowe jest najlepsze wtedy, gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku ( im dłużej trwa pieczenie, tym ciasto jest twardsze ).

8. Kruche ciasto przed pieczeniem należy ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

9. Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.

10. Ciasto jest upieczone wtedy, gdy jest zarumienione, odstaje od brzegów formy, a wykałaczka włożona do ciasta po wyjęciu jest sucha, bez przylepionych grudek ciasta.

11. Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia. 

12. Piana będzie się lepiej ubijała, jeżeli do białek dodamy szczyptę soli.

13. Jabłka - dokładnie umyte, obrane i rozdrobnione - należy skropić sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.

14. Jeżeli do ciasta używamy świeżych owoców, to po ich dokładnym wymyciu i wysuszeniu, należy je obtoczyć w bułce tartej. Pozwoli to na uniknięcie zakalca. 

15. Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa się zwarzy, należy ją lekko podgrzać, cały czas mieszając. 

        
                                                                            K.S. & P.S.     

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Super! Skorzystam!