1. Mąkę do ciasta zawsze należy starannie przesiewać.
2. Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dajemy pozostałe składniki.
3. Foremki należy zawsze smarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Przed użyciem jajek należy je umyć.
5. Do przygotowania biszkoptu należy użyć świeżych jaj wcześniej schłodzonych w lodówce.
6. Biszkopt po upieczeniu należy pozostawić jeszcze przez chwile w wyłączonym piekarniku.
7. Ciasto kokosowe jest najlepsze wtedy, gdy piecze się je krótko w dość ciepłym piekarniku ( im dłużej trwa pieczenie, tym ciasto jest twardsze ).
8. Kruche ciasto przed pieczeniem należy ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
9. Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
10. Ciasto jest upieczone wtedy, gdy jest zarumienione, odstaje od brzegów formy, a wykałaczka włożona do ciasta po wyjęciu jest sucha, bez przylepionych grudek ciasta.
11. Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia.
12. Piana będzie się lepiej ubijała, jeżeli do białek dodamy szczyptę soli.
13. Jabłka - dokładnie umyte, obrane i rozdrobnione - należy skropić sokiem z cytryny, nie będą ciemniały.
14. Jeżeli do ciasta używamy świeżych owoców, to po ich dokładnym wymyciu i wysuszeniu, należy je obtoczyć w bułce tartej. Pozwoli to na uniknięcie zakalca.
15. Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa się zwarzy, należy ją lekko podgrzać, cały czas mieszając.
K.S. & P.S.
1 komentarz:
Super! Skorzystam!
Prześlij komentarz