środa, 4 września 2013

Kruche ciasto z jeżynami

Wszyscy lubimy owoce, dlatego wykorzystujemy te pyszności na 100%.
Mamy dla was przepis na łatwe i pyszne ciasto z jeżynami.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 1.5 szklanki cukru pudru + 3 łyżki kryształu
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 500 g jeżyn
Wykonanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. 
  2. Mąkę połączyć z żółtkami, 1 szklanką cukru pudru, margaryną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
  3. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pozostałe ciasto włożyć do lodówki.
  5. Białka ubić na sztywno, do ubitych dodawać stopniowo 1/2 szklanki cukru. Tak powstałą pianę wyłożyć na ciasto w formie i wyrównać.
  6. Jeżyny umyć i osuszyć. Owoce rozłożyć na pianie.
  7. Do pozostałego ciasta dodać 3 łyżki cukru i wymiksować. Powstaną gródki.
  8. Powstałą kruszonką posypać jeżyny.
  9. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia w formie.



UDANYCH WYPIEKÓW!!

                                                                                     K.S & P.S.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Dziewczyny świetne przepisy <3:)

Anonimowy pisze...

Idę po owocki i będę robić :D!!!!