Mamy dla was przepis na łatwe i pyszne ciasto z jeżynami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 jaja
- 1.5 szklanki cukru pudru + 3 łyżki kryształu
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 500 g jeżyn
- Oddzielić żółtka od białek.
- Mąkę połączyć z żółtkami, 1 szklanką cukru pudru, margaryną i proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
- 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pozostałe ciasto włożyć do lodówki.
- Białka ubić na sztywno, do ubitych dodawać stopniowo 1/2 szklanki cukru. Tak powstałą pianę wyłożyć na ciasto w formie i wyrównać.
- Jeżyny umyć i osuszyć. Owoce rozłożyć na pianie.
- Do pozostałego ciasta dodać 3 łyżki cukru i wymiksować. Powstaną gródki.
- Powstałą kruszonką posypać jeżyny.
- Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia w formie.
UDANYCH WYPIEKÓW!!
K.S & P.S.
2 komentarze:
Dziewczyny świetne przepisy <3:)
Idę po owocki i będę robić :D!!!!
Prześlij komentarz