niedziela, 15 września 2013

Racuchy drożdżowe

Mamy dla was coś idealnego na obiad. Te racuchy nie wymagają wiele, więc każdy może je zrobić :)
Składniki:

  • 5 dag drożdży
  • 2,5 szklanki mleka
  • 0.5 kg mąki
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • jabłka
Wykonanie:
  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 0.5 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
  2. Do rozczynu dodajemy resztę mleka, jaja, sól i mąkę. Miksujemy i odstawimy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
  3. W tym czasie obieramy jabłka ( dowolną ilość ), do garnka wlewamy pół szklanki wody i dosypujemy cztery łyżki cukru, stawiamy na ogniu. Do powstałego karmelu dodajemy tarte jabłka i smażymy je do uzyskania pysznego MUSIKU.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto. Smażymy na małym ogniu za złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
  5. Podajemy z MUSIKIEM.


SMACZNEGO!!
                                                                                          K.S. & P.S.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

mmm.. racuchy<3