Składniki:
- 5 dag drożdży
- 2,5 szklanki mleka
- 0.5 kg mąki
- 2 jaja
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- jabłka
- Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i 0.5 szklanki ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
- Do rozczynu dodajemy resztę mleka, jaja, sól i mąkę. Miksujemy i odstawimy do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
- W tym czasie obieramy jabłka ( dowolną ilość ), do garnka wlewamy pół szklanki wody i dosypujemy cztery łyżki cukru, stawiamy na ogniu. Do powstałego karmelu dodajemy tarte jabłka i smażymy je do uzyskania pysznego MUSIKU.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy ciasto. Smażymy na małym ogniu za złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
- Podajemy z MUSIKIEM.
SMACZNEGO!!
K.S. & P.S.
1 komentarz:
mmm.. racuchy<3
Prześlij komentarz