Składniki:
- 2 jaja
- 3 łyżeczki cukru
- mąka - ile ciasto zabierze
- kostka margaryny
- 2 dag drożdży
- dwie szczypty soli
- 6-7 szklanek łuskanych orzechów
- 2 jaja
- 5 łyżek cukru
- Margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
- Do ciepłej margaryny dodać drożdże, jaja, cukier i sól. Całość wymieszać.
- Do płynu dodać mąkę, wyrobić, ciasto ma być wolne jak na pierogi.
- Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Krążki wykrawać szklanką ( np. po nutelli)
- Orzechy zemleć, jajka utrzeć z cukrem i wymieszać całość. ( Nadzienie należy przygotować wcześniej. )
- Farsz rozkładać na krążkach i sklejać jak pierogi.
- Piec w temperaturze 190°C , do zarumienienia.
- Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
K.S.&P.S.
2 komentarze:
Jakie smakołyki:D
Pyszne...
Prześlij komentarz