niedziela, 20 kwietnia 2014

Babka cytrynowa

Hej! W ramach świąt postanowiłyśmy dodać typowo wielkanocne ciasto- babkę.
Składniki:
25 dag mąki pszennej
25 dag cukru pudru
100 g masła+100 g margaryny
4 jajka
Skórka z 1 cytryny+sok z połowy cytryny
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Margarynę i masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem.  Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.  Następnie dodać tłuszcz - wszystko dokładnie zmiksować.  Na końcu dodać pianę ubitą z białek,  skórkę i sok z cytryny.  Wszystko delikatnie wymieszać.  Piec około 40 min. w temp.  180 st. C. Jedna porcja ciasta starcza na średnią formę z kominem.
Smacznego!
                                       K.S&P.S.

Brak komentarzy: